Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny. Polecam również na świąteczny stół.
miska, szklanka, widelec, folia spożywcza, nóż, tarka,
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17235
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 126
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4870
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7594
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17235
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 126
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4870
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7594
Składniki
Suche składniki na ciasto włożyć do miski , dodać pokrojone w kawałki masło, zagnieść ciasto, podczas zagniatanie dodać żółtka, następnie dodać śmietanę, cukier z cukrem waniliowym i rękoma zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części , jedną zawinąć w folię spożywczą , włożyć do zamrażarki, natomiast drugą schłodzić w lodówce około 20 minut. Po tym czasie schłodzonym ciastem wyłożyć spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. ( wielkość blaszki 18 /28 cm.) , nakłuć widelcem. Masa makowa; Puszkę masy makowej wyłożyć do miski, dodać ubite na sztywno białka delikatnie wymieszać, po wymieszaniu dodać obrane , starte na tarce o dużych oczkach jabłko , bułkę tartą oraz opcjonalnie bakalie jakie lubimy. Całość wymieszać do połączenia składników. Na przygotowany spód rozłożyć masę makową, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut, po czym wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Do masy dodać starte jabłko.
Rozłożenie masy makowej na przygotowany spód.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto gotowe do pokrojenia i podania. Smacznego