Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny makowiec z jabłkami, gruszkami i herbatnikami, polany czekoladą i udekorowany połówkami orzechów włoskich.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 102
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 191
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 381
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 102
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 191
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 381
Składniki
Ciepłe masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i jeszcze raz utrzeć. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Uperfumować cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Następnie wmieszać po łyżce maku – sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wsypać uprażone i przesiekane orzechy włoskie. Dodać owoce – obrane i starte na jarzynowych oczkach.
Prostokątną formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki – jeden obok drugiego.
Do białek dodać szczyptę soli. Ubić. Pianę delikatnie wymieszać z masą makową. Połowę przelać na ciastka w formie i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wlać resztę masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę.
Po wystudzeniu posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej, wymieszaną z masłem i mlekiem). Udekorować uprażonymi połówkami orzechów włoskich.