Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny makowiec z jabłkami, gruszkami i herbatnikami, polany czekoladą i udekorowany połówkami orzechów włoskich.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Ciepłe masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i jeszcze raz utrzeć. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Uperfumować cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Następnie wmieszać po łyżce maku – sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wsypać uprażone i przesiekane orzechy włoskie. Dodać owoce – obrane i starte na jarzynowych oczkach.
Prostokątną formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki – jeden obok drugiego.
Do białek dodać szczyptę soli. Ubić. Pianę delikatnie wymieszać z masą makową. Połowę przelać na ciastka w formie i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wlać resztę masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę.
Po wystudzeniu posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej, wymieszaną z masłem i mlekiem). Udekorować uprażonymi połówkami orzechów włoskich.