Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty makowiec na kruchym spodzie, przyozdobiony kratką z kruchego ciasta. Przepis pochodzi z 476. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2474
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 74
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 156
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 735
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2474
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 74
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 156
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 735
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtka i szczyptę soli. Posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Po tym czasie podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić nią tortownicę (średnica 26 cm, dno wyłożone papierem). Spód nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Upiec na złoty kolor, przy czym po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć.
Mak sparzyć i 3 razy zmielić w maszynce do mięsa. Stopniowo dodać do żółtek. Dorzucić miękkie masło. Uperfumować esencją waniliową. Zmiksować. Dodać rodzynki i pokrojone migdały. Wymieszać.
Białka ubić z solą. Pianę delikatnie wmieszać do maku z żółtkami.
Podpieczony spód posypać kaszą manną. Nałożyć masę makową. Wyrównać.
Resztę ciasta rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę - na maku.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować lukrem.