Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty makowiec na kruchym spodzie, przyozdobiony kratką z kruchego ciasta. Przepis pochodzi z 476. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 315
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1376
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1392
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 315
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1376
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1392
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtka i szczyptę soli. Posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na co najmniej godzinę schować do lodówki.
Po tym czasie podzielić na 2 nierówne części. Większą rozwałkować i wykleić nią tortownicę (średnica 26 cm, dno wyłożone papierem). Spód nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Upiec na złoty kolor, przy czym po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć.
Mak sparzyć i 3 razy zmielić w maszynce do mięsa. Stopniowo dodać do żółtek. Dorzucić miękkie masło. Uperfumować esencją waniliową. Zmiksować. Dodać rodzynki i pokrojone migdały. Wymieszać.
Białka ubić z solą. Pianę delikatnie wmieszać do maku z żółtkami.
Podpieczony spód posypać kaszą manną. Nałożyć masę makową. Wyrównać.
Resztę ciasta rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm i ułożyć z nich kratkę - na maku.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu udekorować lukrem.