Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z serem to ciekawa wersja klasycznego seromakowca. Zamiast zwykłego sera twarogowego spróbuj użyć ricotty! Dzięki temu ciasto jest bardzo kremowe i rozpływa się w ustach.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 208
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 118
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 208
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 118
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 41
Składniki
Przygotuj warstwę makową. Mak wymieszaj w misce ze skórką cytrynową, kawą i przyprawami. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodając pod koniec połowę cukru. W trzeciej misce utrzyj masło z drugą połową cukru na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dołóż mak z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Na koniec dodaj białka, delikatnie je włączając drewnianą szpatułką. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
Przygotuj warstwę serową. Białko ubij na sztywną pianę, na koniec dodając cukier. Następnie dodaj ser, śmietanę, wanilię, skrobię i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białko za pomocą drewnianej szpatułki. Przenieś masę serową na warstwę makową. Wyrównaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza. Makowiec z serem piecz przez 35 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 200 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 10 minut. Ciasto wyjmij i wystudź. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Podawaj na zimno.