Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z serem to ciekawa wersja klasycznego seromakowca. Zamiast zwykłego sera twarogowego spróbuj użyć ricotty! Dzięki temu ciasto jest bardzo kremowe i rozpływa się w ustach.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44775
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 693
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44775
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 693
Składniki
Przygotuj warstwę makową. Mak wymieszaj w misce ze skórką cytrynową, kawą i przyprawami. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodając pod koniec połowę cukru. W trzeciej misce utrzyj masło z drugą połową cukru na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dołóż mak z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Na koniec dodaj białka, delikatnie je włączając drewnianą szpatułką. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
Przygotuj warstwę serową. Białko ubij na sztywną pianę, na koniec dodając cukier. Następnie dodaj ser, śmietanę, wanilię, skrobię i sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białko za pomocą drewnianej szpatułki. Przenieś masę serową na warstwę makową. Wyrównaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza. Makowiec z serem piecz przez 35 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 200 st. Celsjusza i piecz przez kolejne 10 minut. Ciasto wyjmij i wystudź. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Podawaj na zimno.