Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne tradycyjne ciasto z makiem, idealne na bożonarodzeniowy stół
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 252
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2179
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 145
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 252
Składniki
Ciasto Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i przysyp całość lekko mąką Przykryj do czasu aż drożdże zaczną pracować na ok. 15 min W tym czasie żółtka utrzyj na białą masę z pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego Gdy drożdże zaczną pracować dodaj do nich utarte żółtka i wyrabiaj aż ciasto przestanie się lepić (ok. 15 min) Następnie dodaj masło i olej i ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 5-10 min) Uformuj z ciasta kulę. przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min
Masa makowa Do garnka wsyp mak, dodaj mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło i gotuj na małym ogniu aż płyn odparuje nie zapominając o mieszaniu Odstaw do wystudzenia najlepiej na balkon lub parapet Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodaj do zimnej masy makowej Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową
Strucla makowa Wyrośnięte ciasto wyrób przez kilka minut Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm Na ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj równą warstwą pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów Dłuższy bok ciasta zawiń do środka, następnie zawiń ciasto z dwóch krótszych boków, żeby masa makowa nie wypłynęła w trakcie pieczenia Następnie zwiń ciasto w rulon zaczynając od założonego dłuższego boku Zwinięte ciasto zawiń w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni żeby ciasto mogło wyrosnąć Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 min (grzałka góra-dół) Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą i polej wystudzone ciasto, udekoruj wg uznania