Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makownik to nic innego jak makowiec, ale z przepisu rodem z ukraińskiej kuchni. Delikatne, kruche ciasto wspaniale podkreśla smak soczystej masy makowej!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do nich schłodzone, pokrojone w kostkę masło i smalec. Rozetrzyj tłuszcz z produktami sypkimi. Do powstałego „piasku” dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć na gładkie ciasto. Podziel je na dwie mniej więcej równe części. Owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Zagotuj mleko i wsyp do niego mak. Doprowadź mleko do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z palnika, przykryj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odcedź dokładnie mak i zmiel w maszynce do mięsa przez sitko o drobnych oczkach.
Przygotuj masę makową. Oddziel żółtka od białek i utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kontynuuj ucieranie, dodając po łyżce maku. Gdy mak połączy się z żółtkami, dodaj miód oraz roztopione i ostudzone masło. Przesiej do masy kakao i mąkę, dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.
Wyłóż połową ciasta kruchego dno tortownicy o średnicy 26-28 cm. Ponakłuwaj widelcem. Podpiecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmij tortownicę z piekarnika (nie wyłączaj go) i przestudź. Wyłóż jej brzegi częścią pozostałego ciasta. Z reszty utocz wałeczki do dekoracji makownika. Podpieczony spód ciasta oprósz kaszą manną.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj do masy makowej. Przelej masę makową do tortownicy. Na wierchu ułóż „w kratkę” wałeczki ciasta. Wstaw tortownicę z powrotem do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut.