Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto niczym chmurka z rozpływającą się w ustach masą z śmietanki i mascarpone, wzbogacone smakiem kwaskowatych malin i przełamane słodyczą bezy. Niebo na talerzu! Dla zapracowanych i lubiących iść na łatwiznę ciasto można przygotować też bez pieczenia – wystarczy na spód ułożyć herbatniki, a wierzch przykryć pokruszonymi bezami i podprażonymi migdałami.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19624
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 146
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1851
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14563
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19624
Składniki
Zaczynamy przygotowanie od zarobienia ciasta kruchego. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Oddzielamy białka od żółtek i dodajemy do mąki żółtka, pokrojone w kostkę masło i rozdrabniamy mąkę widelcem aż powstanie kruszonka. Dopiero wtedy szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chowamy do zamrażalki na około godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ścieramy na tarce o grubych oczkach na brytfankę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą -przygniatamy palcami ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto około 15 minut (termoobieg). Aż zacznie się ładnie rumienić od brzegów.
W czasie gdy kruche ciasto mrozi się w lodówce przygotowujemy bezę. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. 4 białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na przygotowaną brytfankę i posypujemy migdałami. Pieczemy około godziny w 140 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy maliny. Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Gdy ostygną wrzucamy do niej maliny i wkładamy do lodówki aż zacznie tężeć. Dopiero gdy będzie taka lekko ciągnąca się wylewamy ją na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Teraz możemy przygotować masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w dużej misce, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na samym końcu dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Masę wykładamy na stężałą galaretkę.
Ciasto przykrywamy bezą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc – aby beza i kruche ciasto lekko nawilgły. Smacznego!