Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto biszkoptowe z kokosową bezą, malinami i bitą śmietana z serkiem. Ciasto trochę czasochłonne ale polecam jak najbardziej. Oryginalnie beza powinna być posypana prażonymi migdałami ale już nie chciało mi się iść do sklepu więc dodałam wiórki kokosowe…
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666330
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 129
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 657
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5790
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666330
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 129
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 657
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5790
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
ciasto biszkoptowe: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto przełożyć na blachę (25x36cm) wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 30-35 min w 170st
beza: białka ubić na sztywno. Następnie dodawać do nich stopniowo cukier puder, na koniec dodać wiórki kokosowe. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasną.
krem: Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać fixy a następnie serki; wszystko dokładnie wymieszać.
masa malinowa: obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody. Odstawić do przechłodzenia.
biszkopt przekroić na dwie części, jedną włożyć do blachy; nasączyć mlekiem, posmarować cieniuteńko kremem, ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki, kiedy galaretka całkiem się zetnie wyłożyć na nią resztę kremu. Na kremie położyć drugi biszkopt nasączyć mlekiem i wyłożyć delikatnie bezę. Ciasto włożyć do lodówki i tam też je najlepiej przechowywać.