Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malinami. Wygląda spektakularnie, ale wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest w żadnej mierze skomplikowane. Ze zrobieniem tego ciasta poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 264
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 266
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3295
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 38
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3626
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 264
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 266
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3295
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 38
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3626
Składniki
Roztop w rondelku masło. Przestudź. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsyp do piany cukier, a następnie – po jednym żółtku. Wlej do masy jajecznej masło i delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie przesiej do masy przez sitko obie mąki i kakao. Ponownie wymieszaj – tylko do połączenie składników.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
Odkrój ciasto nożem od brzegów formy, ale nie wyjmuj go z tortownicy. Odwróć ją do góry dnem i ułóż na płaskiej powierzchni. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Połącz wodę z sokiem z cytryny i miodem. Dokładnie wymieszaj. Nasącz ponczem przestudzone ciasto. Pozostaw je w tortownicy.
Zblenduj około 2/3 malin – resztę zostaw do dekoracji.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącego mleka. „Zahartuj” 2 łyżkami jogurtu. Połącz z resztą jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Około połowę jogurtu z żelatyną połącz z musem malinowym. Przelej do tortownicy z ciastem nieco „białego” jogurtu. Na środek kleksa wylej trochę jogurtu z malinami. W taki sposób naprzemiennie przelej cały jogurt do formy. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną kremówkę. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego. Przed podaniem udekoruj ciasto płatkami migdałów, świeżymi malinami i kleksami bitej śmietany.