Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malinami. Wygląda spektakularnie, ale wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest w żadnej mierze skomplikowane. Ze zrobieniem tego ciasta poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2370
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 129
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2370
Składniki
Roztop w rondelku masło. Przestudź. Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo wsyp do piany cukier, a następnie – po jednym żółtku. Wlej do masy jajecznej masło i delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie przesiej do masy przez sitko obie mąki i kakao. Ponownie wymieszaj – tylko do połączenie składników.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 20 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż lekko przestygnie.
Odkrój ciasto nożem od brzegów formy, ale nie wyjmuj go z tortownicy. Odwróć ją do góry dnem i ułóż na płaskiej powierzchni. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Połącz wodę z sokiem z cytryny i miodem. Dokładnie wymieszaj. Nasącz ponczem przestudzone ciasto. Pozostaw je w tortownicy.
Zblenduj około 2/3 malin – resztę zostaw do dekoracji.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącego mleka. „Zahartuj” 2 łyżkami jogurtu. Połącz z resztą jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Około połowę jogurtu z żelatyną połącz z musem malinowym. Przelej do tortownicy z ciastem nieco „białego” jogurtu. Na środek kleksa wylej trochę jogurtu z malinami. W taki sposób naprzemiennie przelej cały jogurt do formy. Wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Ubij na sztywno mocno schłodzoną kremówkę. Dosłodź do smaku cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego. Przed podaniem udekoruj ciasto płatkami migdałów, świeżymi malinami i kleksami bitej śmietany.