Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto z chrupiąca i słodką bezą a zarazem warstwą z galaretką i malinami o lekko kwaśnym smaku powoduje że ciasto jest wyśmienite.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2900
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 891
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1083
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 265
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2817
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2900
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 891
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1083
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 265
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2817
Składniki
Blachę o wymiarach 36x24 cm wykładamy herbatnikami. W 700 ml gorącej wody rozpuszczamy 3 opakowania galaretki - mieszamy. Wrzucamy lekko rozmrożone maliny (dzięki temu galaretka szybko się zetnie). Po ok 15-20 min galaretka zaczyna lekko tężeć wtedy wylewamy ją na warstwę herbatników i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
Do miski wbijamy 3 białka o temperaturze pokojowej następnie ubijamy na wysokich obrotach dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zaczyna być lśniąca i sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną. Blachę o wymiarach 36x24 smarujemy w 4 rogach masłem oraz boki formy kładziemy papier do pieczenia. Następnie wylewamy masę bezową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie czekamy aż beza przestygnie.
W misce ubijamy śmietanę kiedy zaczyna być sztywna (nie całkowicie) dodajemy serek mascarpone a następnie cukier puder. Wszystko wylewamy na galaretkę a na wierch układamy przestudzoną bezę. WSKAZÓWKI * jajka koniecznie musza mieć temperaturę pokojową inaczej nie ubijemy bezy * maliny z galaretką muszą być lekko stężałe inaczej herbatniki popłyną nam do góry gdyż warstwa z galaretką nie będzie ciężka * śmietana oraz mascarpone musza być mocno schłodzone inaczej nie ubijemy śmietany