Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno czekoladowy biszkopt i malinowy obłoczek kremowej pianki to połączenie doskonałe! Zachwyci każdego wielbiciela czekolady i malin.
Forma 22x22 cm
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 195
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7020
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 195
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7020
Składniki
Pokrusz czekoladę i roztop w rondelku (na wolnym ogniu) razem z masłem. Wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Zmniejsz obroty miksera. Cienkim strumieniem wlej do masy jajecznej sos czekoladowy.
Stopniowo przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Masę mieszaj przy tym szpatułą lub mikserem na najniższych obrotach – tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy o wymiarach około 22x22 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj jedną galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale ze zmniejszoną o połowę ilością wody. Odstaw do przestudzenia (galaretka nie może być gorąca, ale nie może też stężeć).
Zblenduj maliny. Wymieszaj trochę ponad połowę z serkiem mascarpone. Jeśli chcesz, dosłodź do smaku cukrem pudrem. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Delikatnie połącz z serkiem z malinami i galaretką. Wymieszaj i przelej na ciasto czekoladowe. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny (do czasu, aż stężeje malinowa pianka).
W międzyczasie przygotuj drugą galaretkę – tak samo jak pierwszą (z połową wody). Przestudź, połącz z resztą malin, przelej ostrożnie na malinowy obłoczek. Wstaw z powrotem do lodówki na co najmniej 2 godziny.