Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńcząca ciasto chrupiąca, połamana beza.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4696
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1836
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4696
Składniki
Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, wanilię i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 25 x 33 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać wewnątrz formy. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15min. lub krócej, do wypieczenia ciasta. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotowanie galaretki malinowej: Przygotowujemy 1 litr wrzącej wody. 3 malinowe galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy, mieszamy z malinami (jeśli są mrożone to nie rozmrażamy ich wcześniej). Odstawiamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schłodzamy w lodówce.
Przygotowanie kremu śmietankowego: Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy (końcówką miksera do ubijania piany z białek) do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Uwaga: składniki muszą minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu być mocno schłodzone. Zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia.
Przygotowanie bezy: Białka umieszczamy w misie miksera. Ubijamy, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodajemy cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Blachę z pieca smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy nie dotykając brzegów. Bezę pieczemy w temperaturze 140°C przez około 1 godzinę. Upieczona beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Schłodzone ciasto z galaretką wyjmujemy z lodówki, gotowy krem wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzch układamy połamane nieforemnie kawałki wystudzonej bezy. Schładzamy przez około 2 godziny w lodówce. Następnie kroimy i podajemy. Uwagi: Malinowy obłoczek kroi się najlepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można go przechowywać od 2- 3 dni, w lodówce.