Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowy puszek to fantastyczna propozycja na lekki deser w środku upalnego lata. Jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującemu adeptowi cukiernictwa, a smak rozpieści podniebienia wszystkich gości.
Tortownica: 26 cm
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8519
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6989
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4755
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327413
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8519
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6989
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4755
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327413
Składniki
Dno tortownicy (26 cm) wysmaruj masłem i wyłóż herbatnikami. Jeśli będzie taka potrzeba, połam je na mniejsze fragmenty. Dodatkowo możesz zabezpieczyć tortownicę zawijając ją szczelnie folią od zewnątrz. Galaretki owocowe rozpuść w 600 ml wrzątku i odstaw, aby zaczęły gęstnieć. Przezroczyste galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i także odstaw. Do rozpuszczonych galaretek przezroczystych dodaj drobno posiekaną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodny płyn. Zostaw do przestudzenia.
Biały ser przełóż do dużej miski, dolej mleko skondensowane i wymieszaj całość szpatułką. Dostosuj ilość słodzonego mleka do swoich preferencji słodkości. Do powstałej masy dolewaj cienką strużką przestudzoną czekoladę z galaretką i ponownie wymieszaj do połączenia. Możesz poczekać kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć i dopiero wtedy przelej ją do tortownicy. Wyrównaj wierzch i wstaw blaszkę do lodówki na ok. 30 minut do wstępnego schłodzenia.
W tym czasie umyj i osusz owoce. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je odpowiednio wcześniej i odsącz na sicie. Schłodzony deser wyjmij z lodówki, rozsyp maliny i zalej galaretką. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Malinowy puszek podawaj zawsze schłodzony. W towarzystwie filiżanki cappuccino lub szklanki lemoniady.