Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amerykański słodki chlebek cynamonowy u mnie z bananami. Doskonale też sprawdzi się jako dekoracyjna babka na świątecznym stole.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39216
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39216
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 405
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9261
Składniki
Forma z kominem 23 cm wysmarowana tłuszczem. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Z drożdży zrobić rozczyn. Każdego banana przekroić wzdłuż na 4 a potem pokroić w dość cienkie paski. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-70 minut.
Ciasto wyjąć z miski, krótko zagnieść i rozwałkować lub rozgnieść palcami na kwadrat o boku 23 cm. Można podsypać mąką.
Ostrym nożem naciąć ciasto wzdłuż 7 razy by otrzymać 8 pasów, następnie 7 razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę, czyli 64 małe kwadraciki, z których uformować kulki. Uformowane kulki obtaczać najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowej posypce i układać w formie, jedna obok/na drugiej. Po ułożeniu wszystkich przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, w ciepłym miejscu.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i natychmiast przełożyć z formy na paterę, następnie wystudzić lub podawać ciepły.