Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amerykański słodki chlebek cynamonowy u mnie z bananami. Doskonale też sprawdzi się jako dekoracyjna babka na świątecznym stole.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 24
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 410
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 24
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 410
Składniki
Forma z kominem 23 cm wysmarowana tłuszczem. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Z drożdży zrobić rozczyn. Każdego banana przekroić wzdłuż na 4 a potem pokroić w dość cienkie paski. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Wyrobić ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-70 minut.
Ciasto wyjąć z miski, krótko zagnieść i rozwałkować lub rozgnieść palcami na kwadrat o boku 23 cm. Można podsypać mąką.
Ostrym nożem naciąć ciasto wzdłuż 7 razy by otrzymać 8 pasów, następnie 7 razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę, czyli 64 małe kwadraciki, z których uformować kulki. Uformowane kulki obtaczać najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowej posypce i układać w formie, jedna obok/na drugiej. Po ułożeniu wszystkich przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, w ciepłym miejscu.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i natychmiast przełożyć z formy na paterę, następnie wystudzić lub podawać ciepły.