Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małpia chatka to szybkie i pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ale przecież nie tylko małpki uwielbiają banany, prawda? Deser z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym – jest idealnie słodkie i rozpływające się w ustach, a i w lodówce nie zajmie dużo miejsca.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 221
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 954
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1274
Polecam na kolację.
Odsłon: 172
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 221
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 954
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1274
Polecam na kolację.
Odsłon: 172
Składniki
Przygotuj krem. W rondelku umieść 500 ml mleka, cukier i ekstrakt waniliowy. Postaw całość na kuchence i podgrzej, zdejmując przed zagotowaniem. W osobnej misce wymieszaj żółtka, pozostałe 100 ml mleka, mąkę i skrobię do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Do masy jajecznej wlewaj powoli i stopniowo ciepłe mleko, cały czas bardzo szybko mieszając. Przecedź mieszaninę przez drobne sitko z powrotem do garnuszka i postaw go ponownie na małym ogniu. Gotuj całość do zgęstnienia, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki śmietanki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do przestudzenia.
Złóż ciasto. Na blacie rozłóż duży fragment folii spożywczej. Umieść na nim jasne herbatniki w trzech kolumnach i ośmiu rzędach. Posmaruj je delikatnie 1-2 łyżkami kremu, a następnie połóż ciemne herbatniki na jasnych i delikatnie dociśnij.
Na ciemnych herbatnikach rozprowadź równomiernie pozostały krem. Na środkowej kolumnie ułóż obrane banany. Chwyć brzegi folii po dłuższych bokach i podnieś je delikatnie w górę i do siebie, zamykając trójkąt. Dociśnij wszystko, by całość w miarę trzymała się samodzielnie. Zabezpiecz ciasto folią i delikatnie przenieś je na długi talerz, formę lub deskę kuchenną. Włóż małpią chatkę do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, do momentu aż krem zastygnie i będzie stabilny. Zdejmij folię. Ciasto podawaj na zimno.