Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małpia chatka to szybkie i pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ale przecież nie tylko małpki uwielbiają banany, prawda? Deser z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym – jest idealnie słodkie i rozpływające się w ustach, a i w lodówce nie zajmie dużo miejsca.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 81
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 248
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2681
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 688
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 81
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 248
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2681
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 688
Składniki
Przygotuj krem. W rondelku umieść 500 ml mleka, cukier i ekstrakt waniliowy. Postaw całość na kuchence i podgrzej, zdejmując przed zagotowaniem. W osobnej misce wymieszaj żółtka, pozostałe 100 ml mleka, mąkę i skrobię do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Do masy jajecznej wlewaj powoli i stopniowo ciepłe mleko, cały czas bardzo szybko mieszając. Przecedź mieszaninę przez drobne sitko z powrotem do garnuszka i postaw go ponownie na małym ogniu. Gotuj całość do zgęstnienia, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżki śmietanki. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do przestudzenia.
Złóż ciasto. Na blacie rozłóż duży fragment folii spożywczej. Umieść na nim jasne herbatniki w trzech kolumnach i ośmiu rzędach. Posmaruj je delikatnie 1-2 łyżkami kremu, a następnie połóż ciemne herbatniki na jasnych i delikatnie dociśnij.
Na ciemnych herbatnikach rozprowadź równomiernie pozostały krem. Na środkowej kolumnie ułóż obrane banany. Chwyć brzegi folii po dłuższych bokach i podnieś je delikatnie w górę i do siebie, zamykając trójkąt. Dociśnij wszystko, by całość w miarę trzymała się samodzielnie. Zabezpiecz ciasto folią i delikatnie przenieś je na długi talerz, formę lub deskę kuchenną. Włóż małpią chatkę do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, do momentu aż krem zastygnie i będzie stabilny. Zdejmij folię. Ciasto podawaj na zimno.