Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ta babka to smak dzieciństwa, wspomnienia o babci i domu pachnącego ciastem. Osłoda dni, kiedy nie było słodyczy
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12210
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5618
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12210
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5163
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1528
Składniki
2 szkl.mleka i kaszę zagotować i chwilę gotować, max 1 min pilnując i mieszając aby nie przywarło. Dodać margarynę i cukier i mieszać aż się rozpuści. W tym czasie wyłączyć kuchenkę bo lubi przywierać. Mieszać odstawiając z kuchenki i ostudzić, tak aby po chwili dodać jajka, które można w osobnej misce wymieszać i chwilę ubić. Dodać do kaszy. Wymieszać, dodać 1/8 śmietany lub mleka, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, można dodać odrobinę utartych jabłek. Masę wlać do naczynia żaroodpornego, dużego ok. 3~4 litra wysmarowanego margarynę. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temperaturze 175~190 st.C. Nie zrażać się gdy naczynie trochę zbrązowieje. Piec pod przykryciem. Sprawdzać czy upieczone. Można jeść zaraz po upieczeniu, polewając np. musem z truskawek lub czekoladą. Można jeść na zimno a także kawałek polać mlekiem z zagrzać w mikroweli.