Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ta babka to smak dzieciństwa, wspomnienia o babci i domu pachnącego ciastem. Osłoda dni, kiedy nie było słodyczy
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 159
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 995
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 159
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 995
Składniki
2 szkl.mleka i kaszę zagotować i chwilę gotować, max 1 min pilnując i mieszając aby nie przywarło. Dodać margarynę i cukier i mieszać aż się rozpuści. W tym czasie wyłączyć kuchenkę bo lubi przywierać. Mieszać odstawiając z kuchenki i ostudzić, tak aby po chwili dodać jajka, które można w osobnej misce wymieszać i chwilę ubić. Dodać do kaszy. Wymieszać, dodać 1/8 śmietany lub mleka, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać, można dodać odrobinę utartych jabłek. Masę wlać do naczynia żaroodpornego, dużego ok. 3~4 litra wysmarowanego margarynę. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temperaturze 175~190 st.C. Nie zrażać się gdy naczynie trochę zbrązowieje. Piec pod przykryciem. Sprawdzać czy upieczone. Można jeść zaraz po upieczeniu, polewając np. musem z truskawek lub czekoladą. Można jeść na zimno a także kawałek polać mlekiem z zagrzać w mikroweli.