Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
na drugie śniadanie, na imprezę, na słodką przekąskę, na wynos jako gościniec itd. podawane na ciepło do kawy smakują mi najbardziej :) przepis na ok. 20szt o średnicy sporego kubka :)
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 50
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2393
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 336
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 74
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 72
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 50
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2393
Składniki
Odkładam 1/3 ilości masła na później - do przygotowania nadzienia. Odsypuję 1/3 ilości cukru na później - do przygotowania nadzienia.
Miękkie masło (temperatura pokojowa) ucieram z cukrem. Gdy już cukier się rozpuści, dodaję po 1 żółtku ciągle miksując. Tu praca miksera się kończy.
Drożdże wsypuję do mąki i mieszam rozprowadzając je mniej więcej równomiernie. Do masy jajeczno-maślanej dodaję mąkę z drożdżami i mieszam drewnianą łyżką. Jedną szklankę, drugą, przy trzeciej zagniatam ciasto dłonią. Jesli jest zbyt ścisłe, twarde, dolewam 3-4 łyżki ciepłej wody (ok. 35-40 stopni, mniej więcej temperatura ciała człowieka). Odstawiam na godzinę w szklanej (nigdy metalowej) misie i przykrywam wilgotną bawełniana ściereczką. Ciasto podwoi objetość.
Lekko zagniatam, 3 minutki, wypuszczając bąbelki powietrza z wyrośniętego ciasta. Podsypuję mąką i rozwałkowuję na prostokąt grubości 1-1,5 cm. Ciasto smaruję odłożonym wcześniej miękkim masłem (uzywam pędzla kuchennego). Odłozony cukier mieszam z cynamonem i posypuje równomiernie prostokąt ciasta, zostawiając 2 cm nieposypanego ciasta od dłuższego boku na sklejenie. Zwijam luźno rulon jak na roladę - dłuższym bokiem - tak by powstał wałek. Znowu przykrywam ściereczką i zostawiam na jakieś 20 minut, ciasto jeszcze lekko podrośnie - tyle, ze luźne zwinięcie nie będzie widoczne, przestrzeń się wypełni.
Wałek ciasta kroję ostrym nożem na ok. 1,5-2 cm plastry i każdy plaster płasko jak kanapkę układam na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Ciasto urośnie, więc zostawiam przestrzeń. wchodzi 9-10 szt na jedną blaszkę. Piekę w 170 stopniach ok. 40 minut. Po wyłączeniu, nie wyjmuje od razu rollsów z piekarnika, lekko ucylam drzwiczki i po 15 minutach wyjmuje na kratkę do wystudzenia. Gotowe! Kto lubi baaaardzo słodkie, może polać lukrem :) Czasem tez tak robię :)