Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowca. Mak i marcepan łączą się idealnie do tego truskawka i kawa. Wszystko idealnie współgra. W czasie dłuższej przerwy zdrowotnej odkryłam " talent" w malarstwie. W tle moja miniaturka obrazu. Mam nadzieję że zostanę z Wami na dłużej, bo brakowało mi kucharzenia.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4581
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12362
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5680
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7031
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4581
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12362
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5680
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7031
Składniki
Tortownica 22 cm. Napar kawowy ostudzić. Truskawki przepołowić. Krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Mleko z małymi kawałkami marcepanu podgrzewamy, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier, mak i mieszając gotujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia wlewamy płynną lekko ciepłą żelatynę. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia, ale nie do lodówki. Śmietanę ubijamy nie do końca na sztywno. Stopniowo dodajemy do przestudzonej masy marcepanowej. Dokładnie mieszamy. Biszkopty maczamy w kawie. Naprzemiennie układamy biszkopty, masę i połówki truskawek. Schładzamy w lodówce. Gotujemy galaretkę, studzimy. Na cieście układamy połówki truskawek i zalewamy zimną galaretką. Schładzamy.