Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowca. Mak i marcepan łączą się idealnie do tego truskawka i kawa. Wszystko idealnie współgra. W czasie dłuższej przerwy zdrowotnej odkryłam " talent" w malarstwie. W tle moja miniaturka obrazu. Mam nadzieję że zostanę z Wami na dłużej, bo brakowało mi kucharzenia.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Tortownica 22 cm. Napar kawowy ostudzić. Truskawki przepołowić. Krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Mleko z małymi kawałkami marcepanu podgrzewamy, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier, mak i mieszając gotujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia wlewamy płynną lekko ciepłą żelatynę. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia, ale nie do lodówki. Śmietanę ubijamy nie do końca na sztywno. Stopniowo dodajemy do przestudzonej masy marcepanowej. Dokładnie mieszamy. Biszkopty maczamy w kawie. Naprzemiennie układamy biszkopty, masę i połówki truskawek. Schładzamy w lodówce. Gotujemy galaretkę, studzimy. Na cieście układamy połówki truskawek i zalewamy zimną galaretką. Schładzamy.