Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowca. Mak i marcepan łączą się idealnie do tego truskawka i kawa. Wszystko idealnie współgra. W czasie dłuższej przerwy zdrowotnej odkryłam " talent" w malarstwie. W tle moja miniaturka obrazu. Mam nadzieję że zostanę z Wami na dłużej, bo brakowało mi kucharzenia.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326892
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12157
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17104
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326892
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12157
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17104
Składniki
Tortownica 22 cm. Napar kawowy ostudzić. Truskawki przepołowić. Krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Mleko z małymi kawałkami marcepanu podgrzewamy, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy cukier, mak i mieszając gotujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia wlewamy płynną lekko ciepłą żelatynę. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestygnięcia, ale nie do lodówki. Śmietanę ubijamy nie do końca na sztywno. Stopniowo dodajemy do przestudzonej masy marcepanowej. Dokładnie mieszamy. Biszkopty maczamy w kawie. Naprzemiennie układamy biszkopty, masę i połówki truskawek. Schładzamy w lodówce. Gotujemy galaretkę, studzimy. Na cieście układamy połówki truskawek i zalewamy zimną galaretką. Schładzamy.