Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bardzo lubię piernik i ciasto marchewkowe, więc byłam pewna, że to połączenie jest na pewno dla mnie :-) nie zawiodłam sie, bardzo dobre, wilgotne, aromatyczne ciasto, które dodatkowo przełożyłam kremem czekoladowym :-)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 77
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 595
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 190
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 77
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 595
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 190
Składniki
Marchewkę należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewać olej, nadal ubijając. Następnie dodać przesianą mąkę z solą, proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Wymieszać. Dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy (tortownica 23cm). Piec. ok. 50 min. w temp. 180 stopni (do tzw. "suchego patyczka"). Wystudzić.
Krem czekoladowy: czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej jogurt. Dokładnie wymieszać do połączenia składników i wyłożyć na przestygnięte ciasto Ponieważ użyłam za dużej blachy i ciasto wyszło niskie, przekroiłam je na pół i złożyłam jedno na drugim przekładając je kremem. (połowa kremu na sklejeniu placków, druga połowa na wierzch). Smacznego :-)