Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Marcinek to jeden z wielu wariantów miodownika, popularny na Podlasiu, skąd najprawdopodobniej się wywodzi. To dość pracochłonny, ale niezwykle smaczny i efektowny deser.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44600
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181969
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 186
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44600
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181969
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 186
Składniki
Przygotuj ciasto. Roztop w rondelku (na niskiej mocy palnika) masło, cukier i miód. Wymieszaj składniki do połączenia. Do uzyskanej masy wlej rozkłócone jajka i energicznie wymieszaj. Zdejmij z palnika. Przestudź.
Do przestudzonej masy przesiej przez sitko mąkę i sodę. Wymieszaj na gładkie ciasto. Jeśli będzie nazbyt kleiste, dodaj nieco mąki. Ciasto musi mieć taką konsystencję, by można je wałkować. Gotowe podziel na 8-10 równych części.
Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na cienki placek (dotnij go do kształtu używanej formy, np. tortownicy o średnicy 24-26 cm), ułóż na papierze do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Piecz po kolei przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upiecz także odcięte brzegi placków – przydadzą się do dekoracji Marcinka. Odłóż ciasto do wystudzenia.
Ubij mocno schłodzoną kremówkę. Wymieszaj ją z kwaśną śmietaną, dodaj ziarenka z laski wanilii i dosłodź do smaku. Uzyskanym kremem przełóż cienko upieczone blaty. Posmaruj też z wierzchu ostatnią warstwę i pokruszonymi (lub zblendowanymi) skrawkami ciasta. Gotowego Marcinka wstaw na kilka godzin do lodówki.