Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzenie teścia to ciasto, które skradnie jego serce, nawet jeśli jest wyjątkowo wybredny!
Forma 24 x 24 cm
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 20566
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 136
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 305
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 398
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 20566
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 136
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 305
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 398
Składniki
W rondelku rozpuść margarynę z cukrem i miodem, mieszając do połączenia składników. Lekko przestudź. Dodaj jajka, sodę i przesianą mąkę. Zagnieć gładkie ciasto – powinno być miękkie i elastyczne. Podziel ciasto na 3 równe części.
Każdą część rozwałkuj na cienki prostokąt (24 × 24 cm) i przełóż na papier do pieczenia.
Piecz blaty po kolei w 180°C (góra-dół) przez około 10-12 minut aż będą lekko złociste. Wystudź.
Ubij mocno schłodzoną śmietankę na sztywno. Osobno połącz kajmak z serkiem śmietankowym, możesz krótko zmiksować. Dodaj całość do bitej śmietany i zmiksuj do połączenia składników oraz uzyskania sztywnej konsystencji.
Na pierwszy blat rozsmaruj najpierw cienką warstwę dżemu truskawkowego, a następnie wyłóż połowę kremu i równomiernie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem, posmaruj cienką warstwą dżemu truskawkowego, a następnie resztą kremu. Przykryj trzecim blatem i delikatnie dociśnij.
Na wierzchu ułóż plasterki świeżych truskawek (można je lekko osuszyć, aby nie puściły soku).
Ciasto schładzaj minimum 5–6 godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.