Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe i smakuje wszystkim.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17406
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1100
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6303
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 587
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17406
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1100
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6303
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 587
Składniki
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, zalać 1-2 łyżkami mleka i przykryć mąką z brzegów miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe mleko, 50g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, skórkę cytrynową, żółtko, sól i 70g masła dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut.
Na stolnicy posypanej mąką ponownie zagnieść ciasto. Zostawić przykryte na kolejne 20 minut, potem rozwałkować. Przełożyć na wysmarowaną masłem blachę (30x40cm), przykryć i zostawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto ponakłuwać widelcem i kciukiem zrobić wgłębienia. Pozostałe masło poukładać we wgłębieniach. Rozłożyć równomiernie płatki migdałowe i posypać resztą cukru i cukrem waniliowym. Piec ok. 25 minut. Smacznego :)