Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe i smakuje wszystkim.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 50
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 12
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 294
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1397
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 50
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 12
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 294
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1397
Składniki
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, zalać 1-2 łyżkami mleka i przykryć mąką z brzegów miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe mleko, 50g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, skórkę cytrynową, żółtko, sól i 70g masła dodać do zaczynu i zagnieść jednolite ciasto. Ponownie odstawić na 30 minut.
Na stolnicy posypanej mąką ponownie zagnieść ciasto. Zostawić przykryte na kolejne 20 minut, potem rozwałkować. Przełożyć na wysmarowaną masłem blachę (30x40cm), przykryć i zostawić na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto ponakłuwać widelcem i kciukiem zrobić wgłębienia. Pozostałe masło poukładać we wgłębieniach. Rozłożyć równomiernie płatki migdałowe i posypać resztą cukru i cukrem waniliowym. Piec ok. 25 minut. Smacznego :)