Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybko, smacznie, efektownie, łatwo, mało pracy
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 307
Królowa grilla :)
Odsłon: 92
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 307
Królowa grilla :)
Odsłon: 92
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 74
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 92
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
MASA GRYSIKOWA Pół litra mleka (najlepiej 3%) ugotować z 4 łyżkami kaszy mannej i zostawić, żeby ostygło. Kostkę masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszysta masę i dodawać ostudzony grysik. MASA CYTRYNOWA Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Pół litra zimnej słodkiej śmietany 30% miksujemy z ostudzoną galaretką i „Śnieżką” w proszku. MASA BUDYNIOWA I Ugotować budyń śmietankowy (bez cukru) + 2 łyżki mąki pszennej, zostawić, aby ostygło. Masło utrzeć z pół szklanki cukru pudru na puszystą masę i miksując dodawać ostudzony budyń. (Smak tej masy możemy dowolnie modyfikować poprzez dodanie: mielonych orzechów lub mielonych migdałów, rozdrobnionej chałwy (moja ulubiona opcja), 2-3 łyżek nutelli, kawy rozpuszczalnej, startej czekolady, wiórek kokosowych lub innych dowolnych składników) MASA BUDYNIOWA II Z dwóch łyżek mąki ziemniaczanej, dwóch łyżek mąki pszennej i pół litra mleka ugotować budyń. Do gorącego budyniu dajemy kostkę masła i mieszamy mikserem aż się masło roztopi i połączy z budyniem (gorącą masą przekładamy dowolne warstwy ciasta) MASA BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWA Budyń waniliowy lub śmietankowy + 2 łyżki mąki pszennej gotujemy z 3/4 szklanki cukru, zostawiamy aby ostygł. Po ostygnięciu rozmiksować go lekko, aby nie był twardy. Pół litra zimnej słodkiej śmietany 30% ubijamy na sztywno i łączymy z budyniem. (wspaniała do karpatki) MASA ŚMIETANOWO-KOKOSOWA 250 ml słodkiej śmietany 30% zagotować i rozpuścic w niej 2 tabliczki białej czekolady, zostawić do ostygnięcia. 250 ml zimnej słodkiej śmietany 30% ubić na sztywno, dodać ostudzoną masę i 100g wiórek kokosowych (jeśli jest za rzadka można dodać kilka pokruszonych biszkopcików lub herbatników lub 2 łyżeczki rozpuszczonej w gorącej wodzie i ostudzonej żelatyny) MASA ŚMIETANOWA 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Pół litra zimnej słodkiej śmietany 30% ubijamy na sztywno z 10 dkg cukru pudru i cukrem waniliowym, na koniec dodajemy ostudzoną (ale płynną) żelatynę. (można dodać dowolne składniki i zmienić smak tej masy) MASA KARMELOWA Puszkę słodkiego skondensowanego mleka gotować przez 2-3 godziny na wolnym ogniu, zostawić aby puszka ostygła. Utrzeć masło na puch i dodać zimny karmel (można dodać mielone orzechy, migdały, rodzynki) MASA JABŁKOWA Pól kilo jabłek obrać, zetrzeć i usmażyć na patelni dodając 2 łyżki masła i 5 łyżek cukru. Do gorącej masy wsypujemy dowolną galaretkę i dobrze mieszamy (przekładać gorącą masą) MASA SEROWA Pół kilo mielonego białego sera, 3 całe jajka, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, pół kostki masła – wszystko razem zmiksować i zagotować, do gotującej się masy dodać rozrobiony w połowie szklanki mleka budyń śmietankowy (przekładać na gorąco) (pyszne są herbatniki lub biszkopciki przełożone tą masą i masą jabłkową, polane polewą czekoladową) MASA SEROWO-GALARETKOWA 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w pół litra gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. 2 serki homogenizowane waniliowe ucieramy z tężejącą galaretką. MASA ORZECHOWA 2 jajka ubić ze szklanką cukru, dodać 200 ml słodkiej śmietany 30% i 15 dkg mielonych orzechów – lekko zagotować, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać zimną masę. MASA BRZOSKWINIOWA (ANANASOWA) Z puszki brzoskwiń (lub ananasów) zlewamy sok, dodajemy szklankę wody, pół szklanki cukru i gotujemy, w pół szklanki wody rozrabiamy 2 budynie śmietankowe (bez cukru) i wlewamy do gotującego się soku. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń i pokrojone na małe kawałeczki owoce. MASA BANANOWA Galaretkę agrestowa rozpuścić w szklance wody, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć ze szklanką cukru pudru, dodać 2 żółtka, kilogram zmiksowanych dojrzałych bananów, 2 białka ubite i na koniec ostudzoną galaretkę. MASA AJERKONIAKOWA Ugotować budyń: pół litra mleka + budyń śmietankowy (bez cukru) + łyżka mąki pszennej, wystudzić, masło utrzeć z ¾ szklanki cukru, dodać zimny budyń i na koniec wlewać po trochę (w zależności od upodobania) 1 lub 2 szklanki ajerkoniaku jajecznego (masą tą przekładamy herbatniki, powinny wyjść 3 lub 4 warstwy, masa ma może być bardzo gęsta). POLEWA CHAŁWOWA (pasuje do każdego ciasta) Pół margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki wody, łyżka kakao i 10 dkg chałwy waniliowej – wszystko razem dajemy do garnka i zagotowujemy.