Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany konfiturą brzoskwiniową i posypany bakaliami, a do tego czekolada. Ciasto jest pyszne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5613
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12200
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5613
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1097
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12200
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5160
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1525
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód. Masło ucieramy, dodajemy kolejno żółtka (ugotowane i surowe). Ucieramy, aż dobrze się połączą. Wtedy do masy dodajemy mąkę, cukier, migdały oraz skórkę z cytryny. Ciasto zagniatamy i schładzamy 30 minut. Po tym czasie formę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy grysikiem. Ciastem wylepiamy spód foremki i przekuwamy widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Konfiturę rozsmarowujemy na upieczonym spodzie, całość posypujemy bakaliowym mixem i polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.