Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny, staropolski mazurek jest przygotowywany na kruchym, delikatnym spodzie. A mazurek cygański? W tej wersji, to popularne wielkanocne ciasto robi się na puszystym biszkopcie z dodatkiem spore ilości bakalii. To jaki kształt przybierze, zależy od tego, jaki rodzaj blaszki wybierzecie - im będzie większa, tym niższe ciasto wyrośnie, a tym samym będzie bardziej przypominać tradycyjny wielkanocny mazurek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go w mniejszej foremce, aby mazurek cygański wyrósł nieco wyższy i był także świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
Oddziel białka od żółtek, a następnie zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Kiedy będzie bardzo dobrze ubita, dodaj do piany cukier i miksuj do momentu aż się całkowicie rozpuści, a piana stanie lśniąca. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania masy.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodaj do masy jajecznej przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj przy pomocy szpatułki, tak aby masa nie opadła.
Wszystkie bakalie i orzechy posiekaj z grubsza.
Przygotuj formę o wymiarach 30x20 cm - wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią przygotowane wcześniej ciasto. Wierz ciasta posyp posiekanymi bakaliami, pozostawiając trochę mieszanki do dekoracji. Delikatnie przejedz patyczkiem po powierzchni ciasta, tak aby lekko zatopić w nim część bakalii.
Mazurek cygański wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz przez około 20-25 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, dodaj do niej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewą, polej mazurek cygański. Udekoruj pozostawionymi bakaliami. Możesz podawać natychmiast.