Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja jednego mazurka czekoladowego ze śliwkami i żurawiną zrobiłam i ciasteczkami ozdobiłam. Drugi z masy z białej czekolady przygotowałam, do której pistacje, baton i wafelki dodałam. Wielkiej pracy nie wymagają, ale jest jeden minus, szybko ze smakiem znikają.
foremki na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm, wałek, trzepaczka, rondelek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 258
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21758
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1768
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 258
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21758
Składniki
Ciasto na 2 porcje: Rada: można przygotować od razu dwie foremki, ale jeśli macie jedną, to w czasie pieczenia, należy 2 porcję ciasta włożyć do lodówki. Przed wyłożeniem do formy nie trzeba dodatkowo schładzać. Mąkę za pomocą noża połączyć z masłem i cukrem, dodać jajka, sól i krótko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować cienko tak, aby wyłożyć nią formy. Brzegi wyrównać i za pomocą widelca docisnąć do boków formy, dno ciasta nakłuć w kilku miejscach. Włożyć do lodówki na ok. 20 min. Piec w 210°C ok. 15 min. Rada: jeśli zostanie ciasto, można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, będą do ozdoby.
Mazurek czekoladowo bakaliowy: Śliwki pokroić drobno, dodać żurawinę (jeśli jest twarda, należy wcześniej namoczyć w letniej wodzie ok. 10 min), całość zmiksować, tak żeby wyczuwalne były różnej wielkości kawałeczki. Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku zagotować śmietankę z owocami, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, masło i pozostawić na ok. 2 min. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na przestudzone ciasto, ozdobić ciasteczkami i słodką posypką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz.
Mazurek z białej czekolady: Czekoladę podzielić na kostki. W rondelku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, rozkruszone krówki, pozostawić na ok. 2 min. Następnie za pomocą trzepaczki wymieszać do połączenia składników. Masę przełożyć na przestudzone ciasto, ozdobić pokrojonymi orzechami, batonem, ciasteczkami wg własnego uznania. Odstawić do lodówki na całą noc.