Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to wielkanocny przysmak z kruchego ciasta, na którym może znaleźć się to, co lubisz – np. czekolada, marcepan, kajmak albo inna masa. Do tego jadalne ozdoby z orzechów, suszonych owoców, lukru… Puść wodze fantazji! Poniżej znajdziesz pomysł na mazurek czekoladowy.
Okrągła forma 24 cm
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 964
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666477
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 964
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666477
Składniki
Połącz na stolnicy mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość gruby (7-8 mm) okrągły placek. Wyłóż nim formę do tarty albo tortownicę o średnicy około 24 cm – tak, by ciasto wywinęło się na brzegach i powstał niewielki rant (na wysokość 1 cm). Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wyłóż papierem do pieczenia (możesz wcześniej go zmiąć, by lepiej przylegał do ciasta). Wypełnij formę suchymi ziarnami grochu albo fasoli – dzięki temu brzegi nie opadną przy pieczeniu.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut. Usuń obciążenie i piecz jeszcze przez kilka minut – aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Posmaruj ciasto powidłami. W kąpieli wodnej roztop pokruszoną czekoladę w śmietanie kremówce. Wymieszaj. Gdy czekolada nieco przestygnie, wylej ją na warstwę powideł. Schłodź w lodówce – tak, by masa czekoladowa stężała.
Udekoruj mazurek czekoladowy według uznania. Możesz np. przygotować trochę więcej ciasta kruchego i wyciąć tematycznymi foremkami (w kształcie króliczków, baranków) ciasteczka. Polukruj je po upieczeniu i ułóż na mazurku. Efektowną i smakowitą ozdobą będą też bakalie albo kruszonka z ciasta.