Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekładany mazurek z kruchego migdałowego ciasta, migdałowej masy grysikowej i dżemu różanego. To sprawdzony przepis na Wielkanoc.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11869
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5583
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11869
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5583
Składniki
Blaty (używałam formy 35x25cm): Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Rozdzielamy na 3 części i wałkujemy podsypując mąką. Każdy blat pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa grysikowa: Mleko mieszamy z kaszą manną. Na małym ogniu powoli gotujemy, aż mocno się zagęści. Przykrywamy - najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała mleka. Studzimy. Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami kaszę i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy migdały i aromat. Dokładnie mieszamy. Masę można wstawić na pół godziny do lodówki, aby nieco stężała. Do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą wkładamy blat ciasta. Na niego wykładamy połowę konfitury, połowę masy grysikowej, kolejny blat, konfiturę, masę i ostatni blat. Lukier: Cukier puder mieszamy z syropem różanym i sokiem z cytryny. Ucieramy aby uzyskać gładką masę. Wylewamy na ciasto. Od razu posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie jest najlepsze.