Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekładany mazurek z kruchego migdałowego ciasta, migdałowej masy grysikowej i dżemu różanego. To sprawdzony przepis na Wielkanoc.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96328
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96328
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1911
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5740
Składniki
Blaty (używałam formy 35x25cm): Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Rozdzielamy na 3 części i wałkujemy podsypując mąką. Każdy blat pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa grysikowa: Mleko mieszamy z kaszą manną. Na małym ogniu powoli gotujemy, aż mocno się zagęści. Przykrywamy - najlepiej przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała mleka. Studzimy. Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy porcjami kaszę i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy migdały i aromat. Dokładnie mieszamy. Masę można wstawić na pół godziny do lodówki, aby nieco stężała. Do formy wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą wkładamy blat ciasta. Na niego wykładamy połowę konfitury, połowę masy grysikowej, kolejny blat, konfiturę, masę i ostatni blat. Lukier: Cukier puder mieszamy z syropem różanym i sokiem z cytryny. Ucieramy aby uzyskać gładką masę. Wylewamy na ciasto. Od razu posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie jest najlepsze.