Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole nie może zabraknąć fantastycznie przybranego, bajecznego, mega słodkiego mazurka. Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest masą kajmakową i kremem pomarańczowym. Jest pyszny.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19374
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13100
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1748
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232212
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19374
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13100
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1748
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232212
Składniki
Połączyć mąkę pszenna i ziemniaczaną z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło (zetrzeć na tarce lub posiekać nożem). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Z ciasto uformować kulę i włożyć je do lodówki na około 30min.
Formę (ja wykorzystałam formę na tarte o średnicy około 25cm, ale ciasto można rozwałkować na prostokąt albo inny kształt, np. jajko) posmarować masłem i poruszyć bułka tartą. A następnie wyłożyć na nią ciasto (na spód formy oraz na boki na wysokość około 1cm). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec ok. 20 minut aż nabierze złotego koloru. Następnie zostawić do wystudzenia – ciepłe ciasto może popękać.
W rondelku wymieszać skórkę pomarańczową, konfiturę i 50ml wody. Doprowadzić do wrzenia i dusić około 10min. Po czym pozostawić do przestygnięcia. Zimny spód posmarować masą kajmakową, a następnie kremem pomarańczowym. Wierzch udekorować orzechami włoskimi oraz rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą. Wielkanocne łakocie maja nie tylko doskonały smak, ale są też prawdziwą ucztą dla oczu.