Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek z różą, czyli kwiatowy mazurek piekę na Wielkanoc od wielu lat. No oczywiście nie na każde święta go piekę, gdyż preferuję zmienność i urozmaicenie. Ale ten mazurek bardzo lubię, a w tym roku wreszcie postanowiłam go opisać i pokazać na blogu. Bo to jest bardzo aromatyczne świąteczne ciasto, charakteryzujące się kwiatowym smakiem, aromatem i wyglądem. W tym wypadku kwiatowym znaczy różanym, a smak i zapach róży należy do moich ulubionych. Więc i mazurek z różą od zawsze należał do moich ukochanych wielkanocnych przepisów. I choć publikuję go już po świętach, to zapewne komuś jednak się przyda. Na pewno za rok, ale i teraz też, bo za kilka dni mamy Wielkanoc prawosławną. A zatem smacznego, Kochani!
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 161
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1076
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12031
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2086
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 161
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1076
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12031
Składniki
Składniki ciasta szybko posiekaj nożem lub zagnieć ciasto malakserem. Foremkę o wymiarach 24×24 cm posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia. A następnie wylep ją przygotowanym ciastem, formując podwyższony brzeg. Nakłuj ciasto gęsto widelcem, dzięki czemu nie zdeformuje się podczas pieczenia. Wstaw foremkę z ciastem do lodówki na przynajmniej 30 minut. Ale ciasto może chłodzić się przez całą noc lub nawet dłużej, co znacznie ułatwia przygotowanie mazurka w natłoku innych świątecznych prac.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do niego blachę ze spodem mazurka i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do około 175 stopni. Dopiekaj ciasto przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjmij ciasto na kratkę i wystudź. Usuń papier.
W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę wraz ze śmietanką, a pod koniec dodaj wodę różaną i barwnik. Oczywiście – nieustannie mieszaj, by się wszystko dobrze rozpuściło i by nie powstały grudki. I tu jeszcze uwaga – użyłam różowego barwnika, chcąc uzyskać delikatny różowy kolor, a wyszło to, co widać na zdjęciach. Więc naprawdę dozuj barwnik po kropli!
Spód mazurka posmaruj konfiturą z płatów róży, a następnie rozprowadź polewę czekoladowo-różaną.
Na koniec udekoruj mazurek z różą w dowolny sposób. Ja użyłam płatków rozmaitych kwiatów, bo to wygląda bardzo delikatnie i pięknie. I pasuje do smaku róży ukrytego w mazurku.
Ozdobiony mazurek z różą przenieś w zimne miejsce do czasu, aż polewa dobrze zastygnie. Ciasto jest trwałe, więc można zrobić je nawet na 3-4 dni przed Wielkanocą, co znacznie ułatwia przygotowania do świąt. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej, spróbuj koniecznie. Ważna uwaga – jest bardzo słodki, wystarczy zjeść mały kawałeczek, by się nasycić, więc obdzielisz nim naprawdę spore grono biesiadników. Smacznego!