Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek ma kruchy, delikatny spód, posmarowany jest delikatnym kremem na bazie serka. Ciasto jest mało pracochłonne, a efektowne i smaczne.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 145
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1847
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14554
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19616
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 145
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1847
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14554
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19616
Składniki
Przygotowujemy kruche ciasto - mąkę odmierzamy i przesiewamy, dodajemy cukier, olejek waniliowy, oraz siekamy masło. Gdy masło będzie w drobnych kawałkach, dodajemy jajko i żółtka. Szybko wyrabiamy ciasto, w razie konieczności lekko podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i połową ciasta. Ciasto podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
W międzyczasie ser miksujemy z jajkiem, skórką z pomarańczy i cukrem. Podpieczone ciasto smarujemy dżemem, na nim wykładamy ser. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i kroimy w wąskie pasy, które następnie układamy na warstwie sera. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika i dopiekamy kolejne 30 minut, aż ciasto będzie rumiane. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.