Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...szarlotka z tego przepisu wychodzi mega krucha i pyszna, a to dzięki dodaniu do ciasta smalcu, kto piekł te ciasteczka ze smalcem to wie jakie one są pyszne i kruche. Mąka krupczatka nie jest konieczna wtedy dodajemy po prostu 2,5 szkl mąki pszennej. Przepis na małą blaszkę 23x25cm
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7892
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13657
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7892
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1145
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13657
Składniki
Z mąk, masła, smalcu, żółtek oraz cukru zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą; Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem, cynamonem oraz kardamonem.
Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód blachy u mnie 23x25cm, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze około 35 minut w 170st. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem...