Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o smaku "Michałków":) Stworzone specjalnie dla mojej córki Michalinki, która uwielbia te cukierki, stąd też nazwa ciasta:) Każdy Michałkożerca będzie zachwycony:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4146
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6508
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5484
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13535
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5309
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając, następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Masa: Mleko zagotowujemy z cukrami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy miękkie masło, dodajemy zimne mleko z cukrami, mleko w proszku i kakao. Ucieramy wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzeszki i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Polewa: Czekoladę łamiemy, dodajemy mleko i roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy górę ciasta oraz trochę boki. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego:)