Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto o smaku "Michałków":) Stworzone specjalnie dla mojej córki Michalinki, która uwielbia te cukierki, stąd też nazwa ciasta:) Każdy Michałkożerca będzie zachwycony:)
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9583
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3215
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6673
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9583
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3215
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6673
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając, następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Masa: Mleko zagotowujemy z cukrami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ucieramy miękkie masło, dodajemy zimne mleko z cukrami, mleko w proszku i kakao. Ucieramy wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy rozdrobnione orzeszki i mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Polewa: Czekoladę łamiemy, dodajemy mleko i roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy górę ciasta oraz trochę boki. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego:)