Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Polecam :-)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4795
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29524
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 200
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19072
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 865
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4795
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29524
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 200
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19072
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 865
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, lekko przestudzić, następnie wkruszyć drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać skłądniki płynne i jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie zbyt suche dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować (można podsypać odrobiną mąki) na grubość ok. 1cm (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym białkiem, piec około 8-10 minut (nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 185°C. Upieczone pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z tych proporcji wychodzi ok. 60 pierników.
Można dowolnie udekorować. Smacznego :-)