Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe w przygotowaniu, miękkie i pulchne pierniki. Z ciastem łatwo się współpracuje, drożdże nie są wcale wyczuwane. Polecam :-)
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3965
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1045
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34248
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 578
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3965
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1045
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 237
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34248
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 578
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, lekko przestudzić, następnie wkruszyć drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać skłądniki płynne i jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie zbyt suche dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować (można podsypać odrobiną mąki) na grubość ok. 1cm (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym białkiem, piec około 8-10 minut (nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 185°C. Upieczone pierniki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z tych proporcji wychodzi ok. 60 pierników.
Można dowolnie udekorować. Smacznego :-)