Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meryl Streep to amerykańska aktorka, która rozkochała w sobie cały świat. Znana jest z wielu ról, m.in. z występu w „Diabeł ubiera się u Prady", „Julie i Julia", „Mammia Mia", „Żelazna Dama" czy „Wybór Zofii". W ostatnim z filmów wcieliła się w Polkę, która straciła rodzinę w Auschwitz. Poznaj przepis Meryl Streep na pyszne migdałowe ciasteczka. Recepturą podzieliła się w jednym z wywiadów dla amerykańskich mediów. Pięknie pachną i mają uroczy kształt serduszek.
Pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Mocno ziołowy smak bazyliowego pesto...
Odsłon: 24
Pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Mocno ziołowy smak bazyliowego pesto...
Odsłon: 24
Składniki
Do głębokiej miski przełóż masło, miód i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj razem na najwyższych obrotach. Dodaj zmielone migdały i przesiane mąki. Miksuj dalej, aż do połączenia składników.
Podziel ciasto na 4 równe części, lekko je spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Podsyp mąką blat i rozwałkuj na nim jedną część ciasta na grubość ok. 3 mm. Specjalną foremką wytnij serduszka. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj odstępy pomiędzy ciastkami. Jeśli chcesz dodać dżem, zrób delikatne wgłębienie pośrodku ciasteczka. Następnie przełóż na chwilę do zamrażarki.
Po kwadransie wyjmij ciastka. Jeśli chcesz, wypełnij zagłębienia łyżeczką dżemu (możesz też oprószyć płatkami migdałów). Piecz przez ok. 14 minut (aż do zarumienienia brzegów). Pozostaw na blaszce przez kilka minut do ostygnięcia, a następnie przełóż jeszcze ciepłe na ruszt (specjalna blaszka do piekarnika) i daj całkowicie wystygnąć.
Powtórz te czynności z pozostałymi 3 częściami ciasta. Smacznego!