Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meryl Streep to amerykańska aktorka, która rozkochała w sobie cały świat. Znana jest z wielu ról, m.in. z występu w „Diabeł ubiera się u Prady", „Julie i Julia", „Mammia Mia", „Żelazna Dama" czy „Wybór Zofii". W ostatnim z filmów wcieliła się w Polkę, która straciła rodzinę w Auschwitz. Poznaj przepis Meryl Streep na pyszne migdałowe ciasteczka. Recepturą podzieliła się w jednym z wywiadów dla amerykańskich mediów. Pięknie pachną i mają uroczy kształt serduszek.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112873
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 163
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 388
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 416
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 736
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112873
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 163
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 388
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 416
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 736
Składniki
Do głębokiej miski przełóż masło, miód i ekstrakt z wanilii. Zmiksuj razem na najwyższych obrotach. Dodaj zmielone migdały i przesiane mąki. Miksuj dalej, aż do połączenia składników.
Podziel ciasto na 4 równe części, lekko je spłaszcz i owiń folią spożywczą. Włóż do zamrażarki na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Podsyp mąką blat i rozwałkuj na nim jedną część ciasta na grubość ok. 3 mm. Specjalną foremką wytnij serduszka. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj odstępy pomiędzy ciastkami. Jeśli chcesz dodać dżem, zrób delikatne wgłębienie pośrodku ciasteczka. Następnie przełóż na chwilę do zamrażarki.
Po kwadransie wyjmij ciastka. Jeśli chcesz, wypełnij zagłębienia łyżeczką dżemu (możesz też oprószyć płatkami migdałów). Piecz przez ok. 14 minut (aż do zarumienienia brzegów). Pozostaw na blaszce przez kilka minut do ostygnięcia, a następnie przełóż jeszcze ciepłe na ruszt (specjalna blaszka do piekarnika) i daj całkowicie wystygnąć.
Powtórz te czynności z pozostałymi 3 częściami ciasta. Smacznego!