Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące, chrupiące gofry z bitą śmietaną i truskawkami to idealny pomysł na pyszną kolację lub podwieczorek.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 317
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1668
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 317
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1668
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i migdałową, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Następnie do masy jajecznej ciągle miksując stopniowo wlewać mleko i olej.
Przesiać przygotowaną mąkę, zmiksować na małych obrotach.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać szpatułką. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor około 3-4 minuty.
Zimną śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gofry podawać z bitą śmietaną i owocami.