Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka misie to świetny pomysł na pyszny poczęstunek dla maluchów i dorosłych. Nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 754
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2822
Polecam.
Odsłon: 503
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 751
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 754
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2822
Polecam.
Odsłon: 503
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 751
Składniki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem, podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mąkę migdałową, 2 łyżki śmietany, żółtko, i esencję, zagnieść ciasto. Drugą połowę ciasta połączyć z kakao, żółtkiem i łyżką śmietany. Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować, wykrawać krążki o średnicy 5 cm i mniejsze o średnicy 2,5 cm. Na jednego misia potrzeba dwa małe i jeden duży krążek.
Na duży krążek układamy jeden mały na buzię i drugi przekrojony na pół na uszy. Do jasnego ciasta dajemy dwa ciemne krążki, a do ciemnego dwa jasne.
Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć uszy i buzię, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasteczka ostudzić.
Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, połowę przełożyć do szprycy cukierniczej a drugą połowę wymieszać z kakao. Przygotowanym lukrem ozdobić zimne ciasteczka tak jak na zdjęciu.