Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato nie nastraja do używania piekarnika, dlatego warto wybierać szybkie ciasta do chłodzenia w lodówce. Tym razem proponujemy ci miodowiec bez pieczenia. Do jego wykonania potrzebujesz herbatników, które dopełnia pyszny krem na bazie miodu i mielonych orzechów. Ciasto podawaj samodzielnie lub z gałką waniliowych lodów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania budyniu. W garnku zagotuj 400 ml, w pozostałych 100 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i przelej mieszaninę na gotując mleko. Stale mieszaj do uzyskania budyniu. Przykryj garnek folią spożywczą i odstaw do pełnego ostudzenia. Następnie utrzyj miękkie masło w misce i dodawaj po łyżce ostudzony budyń. Na koniec dodaj miód, wsyp mielone orzechy (75 g) i wszystko dokładnie wymieszaj.
Blaszkę (20 x 20) wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę herbatników na dnie foremki. Wyłóż pierwszą część masy na herbatniki i równo rozsmaruj. Wykładaj ciastka naprzemiennie z kremem tak, aby masą posmarować wierzch ciasta. Na sam koniec posyp deser mielonymi orzechami i wstaw blaszkę do lodówki. Po kilkugodzinnym chłodzeniu możesz serwować miodowiec.