Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10838
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13144
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4881
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10838
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6225
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13144
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4881
Składniki
PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min. 3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską. 4. Na drugi dzień każdy z blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny)
MASA GRYSIKOWA: 1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy do zimnego mleka. 2. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia. 3. Ucieramy masło (powinno być w temp. pokojowej) z cukrem. 4. Dodajemy stopniowo po łyżce wystudzonej masy grysikowej. 5. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru.
KARMEL ORZECHOWY: 1. Na patelni podprażamy 350-400 g orzechów włoskich. 2. Dodajemy 150 g masła, pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu. 3. Masa powinna się zagotować, a w konsystencji przypominać karmel. 4. Jeszcze ciepłą wylewamy na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem. 5. Wierzch ciasta polewamy gorzką polewą.