Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ukrywam, że jest to jedno z najbardziej pracochłonnych ciast, jakie kiedykolwiek robiłem. Trudne nie jest, ale starania (czas i armagedon w kuchni) wynagradza smak. Ciasto jest po prostu obłędne. W tym roku jeszcze kilka takich hardkorowych ciach mam zamiar zrobić. Nie jestem typem cukiernika, bo do tego trzeba mieć i wiedzę, i anielską cierpliwość, ale popełnię. Napiszę krótko, jestem zodiakalnym baranem...i teraz wszystko jasne :P Zachęcam do wypróbowania przepisu, który podpatrzyłem na stronie Beszamel. Gorąco polecam, Arek Gie
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na cztery równe części. Blaszkę (20x20) wykładamy papierem do pieczenia. Porcję ciasta cienko rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem lub 180°C bez termoobiegu. Ciasto wyjmujemy z formy, studzimy. Czynność powtarzamy dla każdego blatu ciasta. W 200 ml zimnego mleka mieszamy kaszę manną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego mleka wlewamy kasze i gotujemy, cały czas mieszając, do jej zgęstnienia. Studzimy. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, miksujemy i po chwili dodajemy (partiami, po 1 łyżce) masę z kaszy. Łączymy w puszysty krem. Wystudzone blaty ciasta smarujemy powidłami ze śliwek, następnie kremem. Przygotowujemy polewę. Wodę zagotowujemy z cukrem, kakao i margaryną. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Lekko studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Dekorujemy kawałkami orzechów włoskich.