Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wśród wielu tradycyjnych deserów, to ciasto jest prawdziwą gwiazdą - ciasto miodowe nie ma sobie równych, zwłaszcza gdy chcesz zaserwować swoim gościom coś wyjątkowego.
Ten wypiek zawsze bardzo szybko znika z talerzy, dlatego miodownik królewski na święta sprawdzi się doskonale.
Tortownica 28 cm
Przepis na miodownik królewski jest nieco czasochłonny, ale efekt z pewnością ci to wynagrodzi. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie masy budyniowej, która sprawi, że ciasto będzie wprost rozpływało się w ustach.
Nie mniej istotne są miodowe blaty - przygotuj je ze składników najlepszej jakości. Pyszny miód i prawdziwe masło nadadzą im wyjątkowy smak.
Przygotowując tradycyjne ciasto miodownik przekładane słodkim kremem, pamiętaj, że najlepiej smakuje, gdy obleje je polewa czekoladowa z dodatkiem śmietanki kremówki i orzechów. Takie połączenie jest wprost perfekcyjne.
Miodownik z orzechami to niejedyna wersja tego tradycyjnego wypieku. Wśród naszych przepisów znajdziesz m.in. miodownik z truskawkami czy miodownik orzechowy.
Każda z tych propozycji to idealny deser na Boże Narodzenie lub Wielkanoc, ale także po prostu gdy masz ochotę na coś pysznego do kawy. Pieczenie blatów miodowych i przygotowywanie budyniowego kremu nie są zbyt skomplikowane - możesz także upiec miodownik królewski z wiórkami kokosowymi lub miodownik królewski z kaszą manną. Pycha!
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 159
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 159
Składniki
Przygotuj masę budyniową do kremu. Zagotuj w rondelku około 500 ml mleka z połową cukru. Żółtka utrzyj z drugą połową cukru na puszystą masę. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Połącz z masą z żółtek i przelej do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Przykryj jej powierzchnię arkuszem folii spożywczej, by nie powstał kożuch.
Utrzyj na puch miękkie masło. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj budyń, a na koniec wmiksuj ekstrakt waniliowy. Gotowy krem wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Umieść w rondelku miód, masło i cynamon. Podgrzej na wolnym ogniu – do roztopienia masła. Wymieszaj.
Przesiej do miski mąkę, cukier puder i sodę. Dodaj żółtka i przestudzone składniki z rondelka. Zagnieć wszystko na gładkie, nieco lepkie ciasto. Uformuj z niego 3 jednakowe kule, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 28 cm papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję schłodzonego ciasta i przełóż na dno tortownicy. Wypiecz na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 170°C (około 15 minut). Upieczony blat wyjmij z tortownicy i, gdy przestygnie, ostrożnie odklej od niego papier. W ten sam sposób postąp z pozostałymi porcjami ciasta.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę, masło i śmietanę kremówkę. Wymieszaj na jednolity sos. Wmieszaj w niego zmielone malakserem na proszek orzechy.
Przełóż blaty ciasta kremem budyniowym. Oblej złożony miodownik królewski polewą. Wstaw na noc do lodówki.