Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodownik to tradycyjne ciasto, które na polskich stołach pojawia się zwykle od święta – zapewne dlatego, że jest dość pracochłonne. Poniżej znajdziesz uproszczony wariant przepisu (z tylko trzema blatami ciasta), co nie oznacza wypieku gorszej kategorii. Pod względem wyboru składników to iście królewski miodownik!
Tortownica 28 cm
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 50
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3673
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 216
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 61
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 81
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 50
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3673
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 216
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 61
Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 81
Składniki
Przygotuj masę budyniową do kremu. Zagotuj w rondelku około 500 ml mleka z połową cukru. Żółtka utrzyj z drugą połową cukru na puszystą masę. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Połącz z masą z żółtek i przelej do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Cały czas mieszaj zawartość rondelka – aż masa budyniowa zgęstnieje. Odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Przykryj jej powierzchnię arkuszem folii spożywczej, by nie powstał kożuch.
Utrzyj na puch miękkie masło. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj budyń, a na koniec wmiksuj ekstrakt waniliowy. Gotowy krem wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Umieść w rondelku miód, masło i cynamon. Podgrzej na wolnym ogniu – do roztopienia masła. Wymieszaj.
Przesiej do miski mąkę, cukier puder i sodę. Dodaj żółtka i przestudzone składniki z rondelka. Zagnieć wszystko na gładkie, nieco lepkie ciasto. Uformuj z niego 3 jednakowe kule, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 28 cm papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję schłodzonego ciasta i przełóż na dno tortownicy. Wypiecz na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym do 170°C (około 15 minut). Upieczony blat wyjmij z tortownicy i, gdy przestygnie, ostrożnie odklej od niego papier. W ten sam sposób postąp z pozostałymi porcjami ciasta.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę, masło i śmietanę kremówkę. Wymieszaj na jednolity sos. Wmieszaj w niego zmielone malakserem na proszek orzechy.
Przełóż blaty ciasta kremem budyniowym. Oblej złożony miodownik królewski polewą. Wstaw na noc do lodówki.