Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-12-2024
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową. Ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie. Świetnie sprawdzi się nawet na świątecznym stole.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11877
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16157
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5126
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11877
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16157
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5126
Składniki
Blaty: Masło ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, aż ciasto uzyska gładką konsystencję. Dzielimy na 3 równe części i rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blacha 25x35cm). Pieczemy każdy blat w 180 stopniach przed ok. 12-15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.
Masa twarogowa: Masę robimy w garnku z grubszym dnem, bo łatwo się przypala. Roztapiamy masło, dodajemy do niego ser, jajka i cukier. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Budyń, przyprawę do sernika i mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/2 szklanki mleka. Dodajemy do twarogu. Znów podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia.
Składamy ciasto. W blaszce (najlepiej wyłożyć ją wysoko folią spożywczą lub aluminiową) układamy blat. Smarujemy połową pasty pistacjowej, na to połowa masy serowej. Potem znów blat, pasta pistacjowa, masa serowa i blat. Teraz przygotowujemy polewę z białej czekolady. Czekoladę łamiemy na kostki. Dodajemy do śmietanki i podgrzewamy (nie gotujemy!). Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać zdejmujemy z ognia i bardzo dokładnie mieszamy, aż będzie gładka. Pistacje siekamy. Ciasto polewamy polewą i posypujemy pistacjami. Ciasto wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach ser zgęstnieje i ciasto będzie można już kroić, ale najlepsze jest po 2 dniach, kiedy blaty miodowe zmiękną.