Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciemny biszkopt przełożony lekkim, puszystym kremem z mleka w proszku. Doskonały smakołyk dla dzieci i dorosłych.
blacha 20 x 30 cm
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10166
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42423
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 407
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10166
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3896
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42423
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 458
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 281
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 407
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno przy użyciu miksera na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitych jajek cały dodajemy olej roślinny oraz mąkę z pozostałymi składnikami. Całość powoli mieszamy do połączenia składników.
Surowe ciasto wylewamy do blachy (20x 30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy i dzielimy na dwa równej wysokości blaty.
Zabieramy się za przygotowanie masy: miękkie masło ubijamy mikserem na puch. Mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczamy w nim cukier i studzimy. Gotową mieszankę przelewamy do ubitego masła, wsypujemy mleko w proszku. Wszystko razem ubijamy.
Przechodzimy do przekładania ciasta: pierwszy blat ciasta nasączamy kawą rozpuszczalną, następnie wykładamy cały krem i równomiernie rozsmarowujemy go po powierzchni ciasta. Masę przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy kawą. Gotowe ciasto możemy udekorować wiórkami czekoladowymi lub polewą.