Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciemny biszkopt przełożony lekkim, puszystym kremem z mleka w proszku. Doskonały smakołyk dla dzieci i dorosłych.
blacha 20 x 30 cm
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3856
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 996
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3856
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 996
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno przy użyciu miksera na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i proszek do pieczenia.
Do ubitych jajek cały dodajemy olej roślinny oraz mąkę z pozostałymi składnikami. Całość powoli mieszamy do połączenia składników.
Surowe ciasto wylewamy do blachy (20x 30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy i dzielimy na dwa równej wysokości blaty.
Zabieramy się za przygotowanie masy: miękkie masło ubijamy mikserem na puch. Mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, rozpuszczamy w nim cukier i studzimy. Gotową mieszankę przelewamy do ubitego masła, wsypujemy mleko w proszku. Wszystko razem ubijamy.
Przechodzimy do przekładania ciasta: pierwszy blat ciasta nasączamy kawą rozpuszczalną, następnie wykładamy cały krem i równomiernie rozsmarowujemy go po powierzchni ciasta. Masę przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt nasączamy kawą. Gotowe ciasto możemy udekorować wiórkami czekoladowymi lub polewą.