Cantuccini to włoskie, mocno chrupiące ciasteczka migdałowe. Tym razem wersja pomarańczowa - ze skórką świeżą i kandyzowaną. Idealna do kawy lub Prosecco!
Mocno pomarańczowe cantuccini
Składniki
- Mąka pszenna - 180g
- Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
- Migdały całe - 100g
- Masło roztopione - 30g
- Jajka - 2szt
- Cukier - 50g
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Morele suszone - 50g
- Skórka starta z 2 pomarańczy
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
- Opcjonalnie - odrobina likieru pomarańczowego
Składniki
- Mąka pszenna - 180g
- Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
- Migdały całe - 100g
- Masło roztopione - 30g
- Jajka - 2szt
- Cukier - 50g
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Morele suszone - 50g
- Skórka starta z 2 pomarańczy
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
- Opcjonalnie - odrobina likieru pomarańczowego

Etapy przygotowania
Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych. Ja preferuję migdały w skórkach - są bogatsze w smaku. Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części. Morele suszone kroimy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z pomarańczy (bez albedo). Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek. Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i kroimy wałek pod skosem na plasterki. Ciasteczka układamy z powrotem na blasze i dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 10-15 minut. Pilnujemy, aby ciasteczka się nie przypiekły. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciasteczka są wyjątkowo kruche.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2385

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 707
Ostatnio komentowane przepisy

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 2385

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 707



Składniki
- Mąka pszenna - 180g
- Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
- Migdały całe - 100g
- Masło roztopione - 30g
- Jajka - 2szt
- Cukier - 50g
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Morele suszone - 50g
- Skórka starta z 2 pomarańczy
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
- Opcjonalnie - odrobina likieru pomarańczowego
Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych. Ja preferuję migdały w skórkach - są bogatsze w smaku. Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części. Morele suszone kroimy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z pomarańczy (bez albedo). Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek. Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i kroimy wałek pod skosem na plasterki. Ciasteczka układamy z powrotem na blasze i dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 10-15 minut. Pilnujemy, aby ciasteczka się nie przypiekły. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciasteczka są wyjątkowo kruche.
Pyszotka:)
Bardzo apetyczne ciasto :)
Bardzo apetyczne , smaczne ciasto.)
Pyszne ciasto bardzo lubię smak kawy w cieście w połączeniu z dżemem porzeczkowym i kremem śmietanowym