Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cantuccini to włoskie, mocno chrupiące ciasteczka migdałowe. Tym razem wersja pomarańczowa - ze skórką świeżą i kandyzowaną. Idealna do kawy lub Prosecco!
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30788
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3575
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2697
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1088
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30788
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3575
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 2697
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1088
Składniki
Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych. Ja preferuję migdały w skórkach - są bogatsze w smaku. Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części. Morele suszone kroimy w drobną kostkę. Ścieramy skórkę z pomarańczy (bez albedo). Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek. Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i kroimy wałek pod skosem na plasterki. Ciasteczka układamy z powrotem na blasze i dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 10-15 minut. Pilnujemy, aby ciasteczka się nie przypiekły. Dzięki podwójnemu pieczeniu ciasteczka są wyjątkowo kruche.