Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam na dziełce kilka krzaków porzeczki czerwonej i w tym czasie są żniwa porzeczkowe, przynjmniej u mnie. Jest piękną sprawą jak wychodzisz z działki a wręku trzymasz posadzone i zebrane własnymi rękoma plony naszego kawałka ziemi. W tym wypadku są to porzeczki i grzech by nie wykorzystać tego owocu w kuchni.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 811
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3413
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 109
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 158
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 369
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 811
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3413
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 109
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 158
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 369
Składniki
Pieczenie ciasta zaczynamy od przygotowania porzeczek, obrywając owoc od zielonych ogonków. Możemy przepłukać wodą ale musimy potem delikatnie wysuszyć.
Ciepłe masło wkładamy do dużej miski i wsypujemy cukier. Całość powoli zaczynamy miksować na gęstą masę najlepiej mikserem.
Gdy masa jest gotowa dosypujemy budyń, proszek do pieczenia, mąkę oraz esencję waniliową. Powoli zaczynamy mieszać dodając całe jajka. Do tej czynności pomocna będzie druga para rąk .
Gdy masa jest gotowa to blachę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na przygotowaną blachę wykładamy przygotowaną masę. I tutaj sekret tkwi w wielkości blachy, ponieważ jak jest blacha mniejsza to ciasto wyjdzie nam wyższe, jak większa to będzie niższe. U mnie jest raczej mniejsza.
Na przygotowaną masę kładziemy porzeczki. Ja lubię dużo, ponieważ pod wpływem pieczenia część porzeczek wyparuje więc dają tego składnika bardzo dużo.
Rozgrzewamy piekarni góra i dół na 180 st Ci wkładamy ciasto i pieczemy 45-55 minut w zależności od grubości ciasta.
I tak oto wygląda efekt końcowy w całości a kawałki ciasta pokrojone możecie zobaczy na zdjęciu profilowym lub poniżej. Jeżeli podobało się to proste ciasto to zapraszam do komentowania gotowania oraz polecania znajomym. Proszę nie zapomnijcie o postawieniu kciuka w górę. Zapraszam również do innych moich przepisów na Smakerze.
Smacznego