Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam na dziełce kilka krzaków porzeczki czerwonej i w tym czasie są żniwa porzeczkowe, przynjmniej u mnie. Jest piękną sprawą jak wychodzisz z działki a wręku trzymasz posadzone i zebrane własnymi rękoma plony naszego kawałka ziemi. W tym wypadku są to porzeczki i grzech by nie wykorzystać tego owocu w kuchni.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 26
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12118
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16273
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 26
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12118
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16273
Składniki
Pieczenie ciasta zaczynamy od przygotowania porzeczek, obrywając owoc od zielonych ogonków. Możemy przepłukać wodą ale musimy potem delikatnie wysuszyć.
Ciepłe masło wkładamy do dużej miski i wsypujemy cukier. Całość powoli zaczynamy miksować na gęstą masę najlepiej mikserem.
Gdy masa jest gotowa dosypujemy budyń, proszek do pieczenia, mąkę oraz esencję waniliową. Powoli zaczynamy mieszać dodając całe jajka. Do tej czynności pomocna będzie druga para rąk .
Gdy masa jest gotowa to blachę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Na przygotowaną blachę wykładamy przygotowaną masę. I tutaj sekret tkwi w wielkości blachy, ponieważ jak jest blacha mniejsza to ciasto wyjdzie nam wyższe, jak większa to będzie niższe. U mnie jest raczej mniejsza.
Na przygotowaną masę kładziemy porzeczki. Ja lubię dużo, ponieważ pod wpływem pieczenia część porzeczek wyparuje więc dają tego składnika bardzo dużo.
Rozgrzewamy piekarni góra i dół na 180 st Ci wkładamy ciasto i pieczemy 45-55 minut w zależności od grubości ciasta.
I tak oto wygląda efekt końcowy w całości a kawałki ciasta pokrojone możecie zobaczy na zdjęciu profilowym lub poniżej. Jeżeli podobało się to proste ciasto to zapraszam do komentowania gotowania oraz polecania znajomym. Proszę nie zapomnijcie o postawieniu kciuka w górę. Zapraszam również do innych moich przepisów na Smakerze.
Smacznego