Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnie w alkoholu i czekolada to jest dobre połączenie.
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 369
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 264
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 3090
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 369
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 264
Choinki z ciasta francuskiego to szybka i efektowna przekąska, którą przyrząd...
Odsłon: 3090
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodawać po jednym żółtku i w dalszym ciągu miksować. Dodać olej i ocet. Dodać mieszankę mąki pszennej z budyniem, proszkiem do pieczenia, kakao. Delikatnie połączyć z masa jajeczną. Przełożyć do formy ( 23 x 23 cm) wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Wyjąć, wystudzić. Wystudzone ciasto włożyć ponownie do tortownicy. Nasączyć syropem z alkoholem. Śmietanę z cukrem zagotować. Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Dodać masło roślinne i utrzeć mikserem krem. W trakcie ucierania dodać alkohol. Krem wyłożyć na ciasto. Na krem wyłożyć wiśnie. Lekko powciskać. Schłodzić w lodówce. Masło rozpuścić z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać ( nie gotować ) i mieszać, aż składniki się połączą i powstanie polewa czekoladowa. Wystudzoną masą czekoladową polać wierzch ciasta. Zdjąć obręcz tortownicy i udekorować ciasto wiśniami i miętą. Smacznego.