Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny i smaczny torcik na przyjęcie urodzinowe
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2589
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 741
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1537
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14025
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2589
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 741
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1537
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14025
Składniki
Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem ( do białości). Delikatnie połączyć obie masy. Dodać przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto wlać do tortownicy(23 cm) i upiec w tem.180 stopni.Ja piekłam ok. 40 min , ale trzeba sprawdzać bo biszkopt jet wysoki.
Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 3 placki ( ja to robię żyłką), a następnie kroimy biszkopt przez środek na pól.
Ubić śmietany z cukrami i śmietan fixem (ja daję jedynie odrobinę cukru). Ananasy kroimy w drobną kostkę a z zalewę wykorzystujemy do nasączenia biszkoptu( można dodać do niej kwasku cytrynowego aby tort nie był mdły)
Przekrojony biszkopt odwracamy tak aby stykał się częściami wypukłymi, nasączamy, smarujemy tężejącą galaretką, śmietaną posypujemy kostką ananasa i ponownie smarujemy śmietaną. Przykrywamy plackiem i postępujemy podobnie. Całość tortu smarujemy śmietaną a boki obsypujemy wiórkami( ja je wcześniej podsmażam na patelni aby zyskały złoty kolor). Dekorujemy wg uznania.
Dekoracja jest pracochłonna , ale warto bo zachwyt naszych pociech - bezcenny.