Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna piramida z ciasta jak na faworki - ilovebake.pl
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11919
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16322
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5219
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11919
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16322
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5219
Składniki
Całe jajka delikatnie rozbijamy trzepaczką. Następnie dodajemy do przesianej mąki i wyrabiamy ( użyłam na początku miksera z hakiem ) ok. pół godziny, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. następnie kroimy wzdłuż tworząc pasy i kroimy w poprzek, aby powstały kawałeczki ciasta. Smażymy na dosyć mocno rozgrzanym oleju, aż lekko się zezłocą. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku do połączenia. Paski ciasta układamy warstwami, każdą polewając delikatnie mieszanką miodowo-maślaną. Lekko obsypujemy makiem. Postępujemy tak dokładnie z każdą warstwą. Przygotowaną piramidę dekorujemy gdzieniegdzie żurawiną i zostawiamy do kilka godzin do zastygnięcia polewy.