Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podlasie to region Polski, który słynie z oryginalnych smaków i deserów. Jednym z nich jest ciasto mrowisko, wykonane z ciasta czak-czak. Nazwa tego słodkiego ulepka z ciasta po tatarsku oznacza podarunek dla łasuchów. Przygotuj go zatem dla swoich domowników lub gości.
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8566
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 859
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 902
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 116
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8566
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 859
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 902
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 116
Składniki
Jajka wbij do miski, dodaj szczyptę soli i rozkłóć do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie partiami dodawaj mąkę, mieszając wszystko energicznie widelcem. Gdy ciasto stanie się gęste, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką.
Dodaj pozostałą mąkę i zagnieć zwarte, nieprzylegające do dłoni ciasto. Uformuj kulę z ciasta, okryj folią spożywczą i odłóż na 20-30 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Każdy placek potnij na paski o szerokości 5 cm. Paski oprósz mąką, ułóż jeden na drugim i pokrój na paski o szerokości 1 cm.
W głębokiej patelni rozgrzej olej, a na gorący tłuszcz wyłóż tyle pasków ciasta, by swobodnie po nim pływały. Smaż ciasto na średnim ogniu, aż do obustronnego zarumienienia. Usmażone kawałki ciasta wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Gdy usmażysz całe ciasto, pozostaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj syrop. W rondelku wymieszaj miód z cukrem. Na średnim ogniu doprowadź mieszankę do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj całość 2-3 minuty, następnie zdejmij z ognia.
Do głębokiej miski przełóż usmażone ciasta, zalej gorącym syropem i dokładnie wymieszaj. Mieszaninę ciastek i syropu przełóż na blaszkę formując kopczyk. Wstaw ciasto do lodówki, by karmel zastygł i skleił ciasteczka. Ciasto mrowisko podawaj podzielone na porcje z filiżanką ulubionej herbaty.