Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie zdążyłyśmy upiec piernika na święta, nie szkodzi! Zrobimy szybkiego murzynka z łyżką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o delikatnie korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt nas zaskoczy bardzo pozytywnie. Przyozdobimy murzynka korzennego świątecznie. Ciasto wszystkim się spodoba i posmakuje. Zwłaszcza dzieci będą zachwycone, bo nasz murzynek to ciasto lekkie, mocno czekoladowe, z dodatkiem przyprawy piernikowej smakuje doskonale.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5279
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5279
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma o wymiarach 28x18 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie.
Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, powidła, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 40 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
Polewa czekoladowa.
Czekoladę z mlekiem i masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy wiórkami kokosowymi.
Szybki murzynek o piernikowym smaku gotowy!